Z nazivom tehnični laminati označujemo različne večslojne in večkomponentne materiale s specifičnimi elektroizolacijskimi, termičnimi, mehanskimi in obdelovalnimi lastnostmi.


Materiali se razlikujejo po vrsti vezivne smole (fenolne, epoksi, melaminske in silikonske) in po ojačitvenem materialu (papir, bombažna in steklena tkanina), s tem pa tudi po lastnostih in uporabnosti.Odlike industrijskih laminatov so dobra dielektrična trdnost, elektroizolacijska odpornost ob relativno majhni prostorninski masi, temperaturna stabilnost, dobro akustično in mehansko dušenje zvoka in tresljajev. Lahko jih stružimo, rezkamo, vrtamo in izsekujemo, imajo majhno vpojnost vode, ne potrebujejo vzdrževanja, ne korodirajo. Različni kemični dodatki še izboljšajo posamezne lastnosti materialov. Pri določenih tehnoloških rešitvah so odlična nadomestila za les, kovine in druge umetne materiale.


Zaradi teh lastnosti so industrijski laminati nenadomestljivi v elektroniki in elektrotehniki, uporabni pa tudi v težki industriji, strojegradnji, letalski, avtomobilski, tekstilni industriji in v številnih drugih industrijskih panogah.